Niet gehinderd door enige kennis: Een kwestie van logisch denkwerk...
'Mijn zoons zeggen vaak tegen me: vader wordt niet gehinderd door veel kennis. Bij vader is het meer een kwestie van eenvoudig denkwerk. Ze konden weleens gelijk hebben...'
(Henk Bemboom, 1985).
Hoewel Henk Bemboom 'slechts' de lagere school ('De Zusterschool' in Slagharen) had doorlopen en zich als een bescheiden man presenteerde, had hij belangrijke inzichten en filosofieën waarmee hij mensen wist te inspireren. Grofweg waren deze in te delen in 2 categorieën:
Hoewel van eenvoud - kan je denken -, zouden veel bedrijven, organisaties en leidinggevenden de opvattingen van Henk Bemboom, ook nu nog prima kunnen toepassen om te zorgen dat werknemers en klanten het naar hun zin hebben en de menselijke maat een beetje terugkomt in de omgang met elkaar...
Een paar van Henk Bemboom's typerende opvattingen...
Enkele van Henk Bemboom's citaten over bedrijfsvoering... |
|
Enkele van Henk Bemboom's citaten over de omgang met mensen... |
|
"Een van de beste psychologen die ik in Nederland ooit ontmoette, is geen psycholoog maar een oud-ondernemer. De man ging er prat op 'selfmade' te zijn - ’ik spreek geen Engels, geen Nederlands, ik spreek alleen 'Slagharens’ - en begreep alles van de menselijke motivatie. Zijn naam is Henk Bemboom, en hij zette met het inmiddels vermaarde Ponypark zijn dorp op de internationale kaart. Hij wist dat alle mensen behoefte hebben aan prikkeling: de stimulering van zintuigen en geest. Daarom verzon hij om te beginnen de combinatie van huisje-met-paard. Toen hij ontdekte dat de menselijke voorkeur voor de mate van intensiteit van prikkeling verschilt naar afkomst komst - bezoekers uit de stad reageren anders dan mensen van het platteland - hing hij bordjes op ’Pas op wilde pony’s, niet voeren’. Ofschoon het buitengewoon makke beestjes betrof."
(Piët, S. 1999. Waarom neemt u risico's? Weekblad Elsevier, Nummer 5, p. 48.)
Henk Bemboom zelfs meewerkte aan een boek? In het uit 1983 daterende boek 'U bent mijn biechtvader niet' (ISBN: 90 10 04903 5), ging schrijfster Susanne Piët in gesprek met Henk Bemboom en andere bekende Nederlanders als onder andere: Albert Heyn, Hedy d'Ancona, Neelie, Smit-Kroes, Joseph Luns, Chriet Titulaer, Willem Drees, Jan Timman, Frits Philips, Wim Polak, Wim Kok. Ook zij Susanne Piët voelde zich geïnspireerd door de wijze woorden en filosofie van de bescheiden Henk Bemboom. Als dank aan hem schreef zij in zijn exemplaar:
'Voor Henk Bemboom, de beste psycholoog van Nederland.
Van wie ik heel veel heb geleerd. En wie ik graag mag citeren. Dank u!'