1979 - Heden
Het reuzenrad werd in één deal gekocht van Anton Schwarzkopf. Sinds 1980 is het reuzenrad geopend op het Attractie- en Vakantiepark
Specificaties 'Reuzenrad'
• Dit reuzenrad is 50 meter
hoog — de afmetingen van een
flinke torenflat. Het telt 36
gondels van waaruit men (in de
hoogste stand) een geweldig .
uitzicht heeft over de hele
omgeving. Dit reuzenrad, het
grootste dat ooit in Nederland
heeft gedraaid, is één van de
populairste attracties van het
Pony Park in Slagharen.
Het Pony Park is tot en met
16 september dagelijks
geopend van 09.00-18.00 uur.
Entree: f 7,50 per persoon —
volwassenen en kinderen. Er is
ruime parkeergelegenheid in
Slagharen. Wilt u niet met de
auto dan kunt u een
gecombineerde NS-Dagtocht
kopen.
BESCHREIBUNG: |
|
|
|
1969 eröffnete Anton Schwarzkopfs erstes, stationäres
44-Meter-Riesenrad auf der Gartenausstellung "Euroflor 69 / Interflor 69" in Dortmund. Eine weitere Ausführung wurde später im "VEB-Kulturpark" in Berlin aufgestellt.
Auch für die Reise befand sich ein Rad dieser Größe in Planung.
Es wurde dann, wie fast alle transportablen Schwarzkopf Riesenräder, von der deutschen Schaustellerfirma Willenborg erworben und betrieben. Der Antrieb erfolgt durch Reibräder.
Nach der Reise gelangte das Rad in den "Ponypark" in Slagharen, Holland. |
In 1980 haalde Henk Bemboom een in het oog springende en skyline bepalende attractie naar zijn 'Ponypark Slagharen', een groot 50 meter hoog reuzenrad.
Het rad wat in Slagharen staat heeft eerst een aantal jaren in Duitsland op de kermis gereisd onder Willenborg voordat het rad in 1979/1980? naar Slagharen kwam. Precieze jaartallen weet ik niet, maar ik schat dat het rad ergens tussen 1969 en 1971 gebouwd is. Het zal ongeveer een jaar of 8 a 9 in Duitsland op de reis geweest zijn schat ik. Van dit rad zijn er minimaal 3 gebouwd, maar daarover in een volgende post meer. Op internet kan ik jammer genoeg niet veel vinden qua foto's of filmpjes van dit rad in zijn kermistijd. Slechts eentje heb ik er kunnen vinden, en dan nog niet eens in zijn geheel op de foto.
Johan Knijn De bouwer van het rad in Slagharen heeft twee versies
van dit 44 meter rad op de markt gebracht. De transportabele versie zoals die nu in Slagharen staat en waar er denk ik maar één van gebouwd is, en de stationaire versie voor bijvoorbeeld
pretparken. Eén van die stationaire raderen heeft in 1972 op de Floriade in Amsterdam gestaan. Nadat het een
paar maanden op de Floriade zijn rondjes had gedraaid is dit rad verkocht naar Six Flags Great Adventures in Amerika waar het op 1 juli 1974 opende voor het
pretparkpubliek.
in vroeger tijden telde het reuzenrad meer dan 500 lampjes en was het feestelijk verlicht. Heden ten dage draait het reuzenrad nog op het park.
In de winter van 2016-2017 werden, zoals elk jaar, de gondels verwijderd. In 2017 werd een aanpassing gedaan en werden de hekjes van de gondels verhoogd ter vergroting van de veiligheid van de gasten. Voor de veiligheid geldt een minimale lengte van 1,30 meter.